www.wino-porto.pl

Wino Porto – blog dla koneserów

www.wino-porto.pl - Wino Porto – blog dla koneserów

Wino Porto

wino portoWino Porto – wciąż najlepsze

Wino Porto cieszy się niesłabnącą popularnością, zwłaszcza w gronie pań, gdyż w większości jest to wino słodkie. Nazwa Porto pochodzi od miasta leżącego w Portugalii. Jest to miejsce egzotyczne, przyciągające swoją niepowtarzalnością i na pewno warte zobaczenia. Oprócz pięknych i starych kamienic mnóstwo tam winiarni. I to właśnie rzeka Douro, nad którą usytuowane jest miasto Porto pozwoliła na powstanie odpowiednich warunków związanych ze szczególnym mikroklimatem dającym możliwość egzystencji winnic. Ogrom winiarskich piwnic zwłaszcza na lewym brzegu rzeki Douro świadczą o prężnie działającym przemyśle winiarskim.

Wino Porto – jedno z najszlachetniejszych win Portugalii

Wino Porto jest winem wzmacnianym. Wytwarzane jest z winogron, które zbierane są w dolinie rzeki Douro, a dokładnie w jej środkowym biegu. Ściśle ujmując to miejscem, gdzie Porto dojrzewa i jest butelkowane jest miasto o nazwie Vila Nova de Gaia. W przeszłości Porto było tam transportowane w celu odbycia całego procesu potrzebnego do powstania tego wysokiej jakości produktu w beczkach drogą rzeczną. Dziś odbywa się to oczywiście drogą lądową. Grona przeznaczone do produkcji Porto są miażdżone i następnie poddawane fermentacji. Ma ona miejsce do czasu, gdy poziom alkoholu osiągnie stopień około 7%. Jako, że Porto jest winem wzmacnianym, to w następnym etapie dodaje się do zmiażdżonych i częściowo sfermentowanych już winogron spirytus winny (aguardente) w proporcji 1:4. W ten sposób powstaje wino, którego zawartość alkoholu wynosi około 20%. Przeważnie wino Porto kojarzone jest z rodzajem win słodkich. Jednak Porto może być również wytrawne, jak i półsłodkie, zwłaszcza w odmianie białej. Porto w zależności od odmiany charakteryzuje się szeroką paletą barw, od ciemnoczerwonej mogącej być nawet prawie brunatną, do słomkowej.

Wino Porto – Genesis

Wiek XVIII uważany jest za początek powstania Porto. Konflikt brytyjsko – francuski z początku XVIII wieku sprawił, że Anglicy musieli zrezygnować z ulubionych win bordeaux. Sytuacja ta sprawiła, że wyspiarze musieli poszukać innego źródła, z którego dostarczano by im te szlachetne trunki. Padło na Portugalię. Jednak wobec jakości i możliwości ówczesnych dróg transportu, wino często trafiało do Anglii już zepsute. Przyczynami takiego stanu rzeczy była przede wszystkim wysoka temperatura podczas drogi transportu, jak i sama jej długość. Nie chcąc tracić cennego wina i sowitego zarobku z tytułu jego sprzedaży, wymyślono sposób by temu zaradzić. Otóż do każdej beczki zaczęto wlewać jedno lub dwa wiadra destylatu winnego. Poprzez ten zabieg wino zyskało dwie rzeczy: długowieczność i lepszy smak. Dolanie do młodego wina mocnego destylatu przerywało proces fermentacji i pozwalało zachować naturalną słodycz trunku. Nie od dziś wiadomo, że rządzące naszym życiem przypadki, są podstawą wielkich odkryć. Przekonał się o tym przecież sam Einstein.

Wino Porto – rodzaje

Etykiety Porto określają dokładną barwę, poziom cukru oraz jakość wina, co daje nam informacje o jego typie.

Ruby jest winem Porto o czerwonej barwie. Jest to wino słodkie i butelkowane średnio po dwóch latach przechowywania w dębowych beczkach. Nie podaje się tutaj rocznika, gdyż bardzo często jest ono kupażowane (miesza się ze sobą różne roczniki). Ruby jest zdecydowanie najtańszą odmianą i winem o najniższej jakości spośród wszystkich rodzajów Porto.

Tawny to również czerwone wino, którego poziom cukru jest trudny do przewidzenia. Może ono być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Zależne jest to od roku produkcji i producenta. Porto Tawny jest również jak Ruby kupażowane, ale z beczek przechowywanych od trzech do pięciu lat. Dłuższy czas przechowywania w beczkach z dębowego drewna sprawia, że Tawny jest bardziej wytrawne, przez co traci owocową nutę, a zyskuje korzenne i waniliowe akcenty. Ciekawą odmianą Tawny jest to, które przechowywane jest w beczkach nawet do czterdziestu lat. Wina te ze zrozumiałych względów są bardzo drogie, specjalnie znakowane i stanowią ogromny rarytas dla koneserów.

Dated Porto jest winem, które pochodzi z określonego rocznika. Nie jest ono kupażowane i wiadomo, że minimalny okres jego procesu produkcji to 7 lat. Zwykle butelkowane jest po dwuletnim okresie przechowywania w beczkach, a następnie dojrzewa już w butelkach co najmniej pięć lat. Poziom cukru zależy tutaj od rocznika.

LBV (Late Bottled Vintage) jest winem Porto, które pochodzi ze zdecydowanie lepszych roczników i dojrzewa w beczkach minimum cztery lata. Długość przechowywania w beczkach wpływa na lepiej rozwinięty bukiet. Ten rodzaj Porto nie jest kupażowany.

Vintage stanowi odmianę Porto, która pochodzi wyłącznie z najlepszych dostępnych roczników. Butelkuje się je po dwóch latach przechowywania w beczkach, podobnie jak każde Porto Ruby. Po wypuszczeniu na rynek koneserzy wiedzą, że nie jest ono gotowe do spożywania, a przeznaczeniem Porto Vintage jest piwniczka, w której musi ono jeszcze przez długi czas dojrzewać. Wraz z upływem czasu i procesu dojrzewania poziom cukru i alkoholu spada, przez co Vintage zyskuje niepowtarzalną głębie smaku i szlachetny bukiet.

Wspólnym mianownikiem wszystkich rodzajów Porto jest mocny i zdecydowany aromat wanilii, dębu i korzenny posmak.

Wino Porto – serwowanie

Wytrawne i półsłodkie Porto podaje się jako aperitif, czyli przed posiłkiem na wzmocnienie apetytu. Powinno być ono schłodzone do około 12 stopni C. Natomiast słodkie, czyli zazwyczaj czerwone Porto serwuje się pod koniec posiłku, na deser. Temperatura słodkiego Porto powinna być pokojowa, czyli około 18 stopni C.

Porto wykorzystywane jest dość chętnie jako składnik drinków. Jeden z drinków, którego podstawą jest Porto i brandy zalecany jest w okresie jesienno – zimowym, gdyż ma silne właściwości rozgrzewające. Niektórzy nawet traktują go jak lekarstwo skutecznie zwalczające przeziębienie. Porto często gości również jako składnik w drinkach o orzeźwiającej mocy.

Wino Porto

 

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*